28 Aralık 2011 Çarşamba

BİR WB PROJESİ



Obama.2008 yılında hayatımıza girdi. George W.Bush döneminde dünyanın en nefret edilen ülkesi haline gelen ABD’de bir arayış döneminde karşımıza çıktı ve seçimleri kazandı. Adının “o bizden biri” anlamına geldiği söylendi, Kuranda geçen Batının en güçlü ordularının başına geçecek uzun boylu Müslüman olduğu söylendi. Sempatik dendi, eşi Beyaz Sarayın bahçesinde evsizlere bizzat yemek dağıttı.Gitti Arap dünyasında “Esselamü aleyküm” diye konuştu gazetelere manşet oldu,bizim aklıevvelleri mest etti.Peki şimdi nerede?

Tabii ki ABD’deki seçim hiçbir zaman sadece ABD’yi ilgilendirmez. Şu bir gerçek ki bütün dünyayı ilgilendirir. İşte Obama da bu yüzden önemli. Ülkemizde seçilince “aydın” kesimimiz kendisini ayakta alkışladı. Gazetelere manşet oldu.”Dünya artık daha güzel bir yer” dediler. Okumuşu bile böylesine gaza gelmişken normal halkı neler yapmadı ki? Obama’ya 40 koyun kurban eden mi olmadı, şarkılar yazmayan mı olmadı? Tabii mevsim o zaman başkaydı. O zaman yazdı. Şimdi ise kara kışa döndü

Asıl önemli olan nasıl bu kadar saf olunabildi? Obama’nın dünyayı değiştireceğini düşünenler hangi saikle bunu söylemişlerdi? Birileri mi onlara bunu söylemişti. Onu bilemiyorum. Bir iddiada da bulunamam. Ancak Obama her haliyle, her hareketiyle bir yerlerde tasarlanmış bir adamdı ve piyasaya sürüldü. ABD’nin Bush döneminde İslam dünyasında yaratılan nefretin önüne geçmek, ancak onlardan gibi görünen siyahi, sempatik ve hakkında Müslüman iddiaları bulunan adamla mümkündü. Ancak ABD’yi ve ekonomisini ayakta tutan silah ve savaş sektörünün önünde ne sempatik Obama ne de bizim hayalperest aydınlarımız durabilirdi. Keza öyle de oldu.ABD her on yıllık periyotta kendini ayakta tutabilmek için çıkardığı savaşları gene,Ortadoğu’daki hareketlerle başlattı.Bunu Arap Baharı diye sempatik gösterip uygulattı.Ancak maske Libya’da düştü.Baktılar muhalifler beceremedi iş başa düştü diyip kolları sıvayıp girdiler oraya da.Tabii ki de bu siyahi sempatik adam da bütün bu olanlara sadece onay vermek zorundaydı ve öyle de oldu.

Görünen odur ki tabiri caizse Warner Bros stüdyolarında hazırlanmış gibi görünen “Obama projesi” de çöküş noktasına geldi. Belki eşiyle beraber sempatikçe gülüp evinin bahçesinde göstermelik mangallarla bir seçim daha kazanacak. Ama o kadar. Dünyayı değiştiremeyeceğini kendisi ve bütün dünya görüyor. Proje çökmüştür ve yeni bir projenin ne zaman piyasaya sürüleceğini zaman gösterecektir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder